Palloiluhallin likaiset suihkutilat saivat nanopinnoitteella kasvojenkohotuksen

Rovaniemen urheiluhallin miesten puolella sijaitsevat pukukopit sekä suihku- ja saunatilat olivat kokeneet kovia vuosien varrella. Nanopinta Oy puhdisti tilat täydellisesti, uusi saumat sekä silikonit ja käsitteli tilat nanopinnoitteella. Nyt pinnat kestävät hyvännäköisinä vähintään seuraavat viisi vuotta. 

Rovaniemen urheiluhallin miesten puoleinen pukukoppi oli nähnyt parempiakin päiviä. Lattiasaumat kielivät vuosien käytöstä ja lika oli ehtinyt tarttua hanakasti kiinni silikoneihin. Suihkun kohdalla laattasaumoista oli jäljellä enää rippeet. Rehellisesti ilmaistuna, pinnat olivat kauheat ja pinttynyt lika silmiinpistävä. 

– Tilojen kunto oli odotettua huonompi. Esimerkiksi lattiakaivon kohdalta saumalaasti oli irronnut kokonaan, Nanopinta Oy:n toimitusjohtaja Nikolas Romppainen muistelee. 

Rankka kuluminen oli ymmärrettävää, sillä palloiluhallin pesutilat joutuvat kestämään paljon kovempaa käyttöä kuin esimerkiksi yksityisen kodin kylpyhuoneet. Aktiivisina harjoituskausina pesutilojen suihkuja käyttävät kymmenet ihmiset päivittäin. Hiki, lika, rasva, pesuaineet sekä paineella tuleva vesi kuluttavat kaikki pintoja nopealla tahdilla. 

Tilanne ei kuitenkaan ollut heikoista lähtökohdista huolimatta epätoivoinen. Nanopinnoituksen avulla pesutilat saivat merkittävästi lisää jatkoaikaa. Mikä parasta: nanopinnoituksen ansiosta lika ei enää pääse kiinnittymään pesutiloihin samalla tavalla kuin aiemmin. 

– Nanopinnoitus sopii kotitalouksien lisäksi erinomaisesti myös julkisiin kohteisiin, Romppainen sanoo. 

Kuvituskuva. Kuva ladattu sivustolta pixabay.com.

Pesutilat pysyvät hyvänä vähintään seuraavat viisi vuotta

Aluksi palloiluhallin pesutilojen pinnat saivat perusteellisen syväpuhdistuksen. Puhdistuksessa kaikki pinttynyt ja pintoihin takertunut lika puhdistettiin tarkoin. Vanhat silikonit poistettiin kokonaan ja vedettiin uudet tilalle. Laattojen saumat uudistettiin täysin. Tämän jälkeen pinnat käsiteltiin likaa hylkivällä nanopinnoitteella. Tämän kokoluokan projektiin kului kahdelta asentajalta kaksi – kolme työpäivää. 

– Kova työ, mutta tulihan niistä tiloista todella hyvät, Nikolas Romppainen hymyilee. 

Nanopinnoite antoi pesutiloille lisää käyttövuosia vähintään viideksi vuodeksi eteenpäin. Tilaaja oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen, etenkin kun muutos alkuperäiseen oli niin merkittävä. Nanopinnoitteella käsitellyt suihkutilat kestävät nyt jatkuvaa pesua, käyttöä ja siivousta. Tosin vahvoja pesuaineita ei pinnoituksen ansiosta tarvitse pesutiloissa käyttää lainkaan: mieto puhdistusaine ja vesi riittävät hyvin. Jatkossa myös pukuhuoneiden ylläpitosiivous helpottuu, kun uutta pinttynyttä likakerrosta ei pääse enää syntymään.