Lääkäriaseman oireita aiheuttavat tilat saatiin valokatalyysipinnoitteella jälleen käyttöön

Yksityisen lääkäriaseman vastaanottohuoneessa oireilivat kaikki. Tilaan tilattiin mikrobeja hävittävä ja epämiellyttäviä tuoksuja torjuva valokatalyysikäsittely Nanopinta Oy:ltä. Se tuhoaa ei-toivotut pienhiukkaset valon voimalla. Käsittelyn jälkeen tila voitiin ottaa jälleen käyttöön.

Yksityisen lääkäriaseman toimenpidehuoneessa oireita saivat niin henkilökunta kuin asiakkaatkin. Tutkimuksissa ei kuitenkaan paljastunut mitään, mikä oireet olisi voinut aiheuttaa. Kiinteistön omistaja etsi haastavalle tilanteelle käyttökelpoista ratkaisua. Hätiin kutsuttiin Nanopinta Oy.

– Omistaja soitteli ja kertoi ongelmastaan. Me lähdimme asentamaan tilaan valokatalyysipinnoitetta, kertoo Nanopinta Oy:n toimitusjohtaja Nikolas Romppainen.

Valolle altistuessaan valokatalyysiaine tuottaa happiradikaaleja pintaansa. Aktivoitunut happi hajottaa orgaaniset molekyylit ja likaavat partikkelit, jotka joutuvat kosketuksiin suojatun pinnan kanssa. Tällä tavoin hajut, ilmansaasteet, virukset, itiöt ja bakteerit tuhoutuvat. Ilmiö on sama, mikä toistuu myös luonnossa auringonvalon vaikutuksesta: auringonvalon hydroksyyliradikaalit hajottavat ilman epäpuhtaudet vaarattomiksi yhdisteiksi hapetusreaktion avulla. 

– On tutkittu, että jos kahdeksan ihmistä kymmenestä oireilee tietyssä tilassa niin käsittelyn jälkeen oirehtijoita on enää kaksi kymmenestä, Romppainen selvittää.

Kuvituskuva. Kuva ladattu sivustolta pixabay.com.

Valokatalyysipinnoite helpottaa oireilua

Ongelmien juurisyytä käsittely ei poista, mutta pinnoite helpottaa tilassa oleskelua. Toisinaan myös ongelmiin ei löydy selvää ratkaisua. Esimerkiksi tilassa olevat rakennusmateriaalit, tekstiilit tai kemikaalit aiheuttavat herkimmissä oireilua. Valokatalyysipinnoite eliminoi myös juuri näistä tuotteista hengitysilmaan haihtuvia erilaisia orgaanisia yhdisteitä.

Nanopinta käsitteli toimenpidehuoneessa huolella jokaisen pinnan. Käsittelyaine ruiskutettiin penkeille, lattialle, seinälle ja kattoon – siis ihan kaikkialle. Vaikka ilmaan vapautusikin tämän jälkeen lisää epäpuhtauksia, ne hajoavat heti kun osuvat valokatalyysipinnoitteella käsittelylle pinnalle. 

Pinnoite sietää kulutusta, kosketusta ja toistuvaa pesua. Siivouksen tarve kuitenkin vähenee käsittelyaineen ansiosta, sillä home ja bakteerit eivät pääse kasvamaan, tuote hylkii likaa ja on samalla myös antistaattinen – pöly ei siis kerry pintojen päälle. 

– Käsittelyn läpikäyneet tilat ovat nyt käytössä, sillä oireilu näissä huoneissa on vähentynyt merkittävästi, Nikolas Romppainen sanoo.

Valokatalyysipinnoite sopii erinomaisesti muun muassa julkisiin tiloihin sekä paikkoihin, jotka ovat useamman toimijan yhteisessä käytössä. Koska pinnoite estää virusten elämisen, ne eivät pääse leviämään kosketuspinnoilta käyttäjästä toiseen.